Monday, September 19, 2011

Bahaya Takabbur ???Awwalul kalam dengan salam, Buat junjungan Khairal Anam,Dalam selawat yang disulam , Alur zikir memuji Sohibul 'Alam.

Susahnya nak update blog. Kadang-kadang buntu idea dan kadang-kadang ada idea tapi tiada masa. Insya Allah, kali ini saya ingin berkongsi mengenai bahaya takabbur. Jangan merasa kita ini hebat dan lebih hebat daripada orang lain.Usah terpedaya dengan anugerah dan nikmat yang diberikan kepada kita. Semua nikmat iatu akan dipersoalkan kelak di padang Mahsyar. Kehebatan kita bercakap dan berhujah bukan untuk berdebat dengan para ilmuan.Tunduklah dan rendahkan diri sesama muslim kerana kita semua bersaudara.Ilmu yang tinggi juga bukan tandanya kita mulia kerana ukuran kita hanya berdasarkan Taqwa.Sejauh mana ilmu itu benar-benar menjadikan jiwa kita takut kepada Allah SWT. Hiasi ilmu dengan akhlak barulah ia mewangi semerbak haruman bunga di taman.Takabbur ada tanda-tandanya seperti penyakit lain yang ada simptomnya.Elok rawat segera jika ada pada diri kita.

1. Memandang kecil usaha atau kemampuan orang lain.Orang yang takabbur hanya menganggap dirinya atau kumpulannya sahaja yang hebat dan betul.Orang lain semua salah. Langsung tidak boleh menerima hasil sumbangan pihak lain.Padanya orang lain dianggap mengancam kedudukan dan pengaruhnya.

2. Sibuk mencari kesalahan orang lain sehingga lupa kekurangan diri. Baginya tujuannya itu adalah murni dan berdiri atas nama kebenaran.Jiwa yang tidak subur dengan iman dan zikir sememangnya akan menjadi begini. Mana mungkin lidah yang basah dengan zikir dan munajat ada masa untuk menyingkap kesalahan saudaranya yang lain.Lupakah kita dengan hadis:

“Barangsiapa yang menutup keaiban seorang Muslim di dunia, Allah akan menutup keaibannya di dunia dan Akhirat.”

Hati yang gelisah memikirkan nasibnya di hadapan Allah akan senitiasa membaiki dirinya daripada dosa dan maksiat bukannya sentiasa mencari dan menyingkap kesalahan atau kesilapan orang lain. Trend zaman sekarang, kesilapan insan itu akan dijadikan buah mulut. Buah mulut bunyinya macam lembut je namun hakikatnya itu adalah MENGUMPAT. Kalian pasti tahu balasan pada orang yang mengumpat kan. Sikap takabbur ini adalah PEMUSNAH amalan dan ibadah kita kepada Allah. Ingatlah ! Hebatnya anda bukan kerana anda tetapi kerana nikmat dan kurnia daripada Allah. Walau anda ramai pengikut yang beratur di belakang anda seperti gerombolan perang. Walau sebanyak mana tempat yang anda telah pergi di seluruh dunia untuk berdakwah dengan cara tersendiri.Semua itu adalah kurniaan Allah yang akan dihisab.Tiada siapa yang mampu mengelak persoalan di depan Allah meskipun anda mampu mengelak-elak di dunia ini.
Nabi Adam AlaihisSalam melakukan kesalahan dengan memakan buah yang dilarang Allah di dalam Syurga lalu bertaubat maka Allah menerima taubatnya.Iblis takabbur dan enggan sujud kepada Adam setelah diperintahkan Allah dan tidak mahu bertaubat. Inilah beza antara melakukan maksiat dan meninggalkan perintah.Bezanya adalah pada sifat takabbur. Segala yang kita miliki hanyalah pinjaman dan kena beri semula kepada ‘Tuan’ nya.Jadi, apa yang kita ada sangat sebenarnya? Fikir-fikirkan dan muhasabahlah diri. Jangan rasa hebat, jangan rasa perfect, jangan rasa power. Segalanya Milik-Mu Ya Allah.Wassalam.